Informacije

O govorniku

Edina Selesković

Edina Selesković je rođena u Bosni i Hercegovini, a u Sjedinjene Američke Države otišla je kao srednjoškolac i student razmjene 1991. godine. Diplomirala sa poznate likovne akademije Corcoran School of Art u Vašingtonu na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji.
Edinine mnogobrojne suradnje sa umjetnicima iz različitih disciplina proizvele su osnivanje njujorške umjetničke grupe The Stoodio i modne kuće Anie Rexe. Ona je jedan od umjetnika osnivača umjetničke zajednice Williamsburg u Njujorku. Njeni projekti nisu se zaustavili na tome. Ona je poznata i po javnoj performansi Take One u suradnji sa njujorškim fotografom Emily Raw, po video performansi Maid in Chinatown u suradnji sa umjetnikom iz Los Anđelesa Aaronom Sheppardom, prezentovanoj na prvom Kineskom bijenalu umjetnosti u Pekingu 2008. godine i mnogim drugim. Edina Selesković, njena životna priča i uspješna umjetnička karijera govore o mnogobrojnim pravcima njene djelatnosti. Priznata kao međunarodna akademska umjetnica, Edina je i prepoznatljivo ime na njujorškoj modnoj sceni sa modnom kućom Anie Rexe čije su kreacije na stranicama NRG, Cosmopolitan i Smock časopisa.
Edina se često vraća kući i rado realizuje projekte koji su vezani za Bosnu i Hercegovinu. 2007. godine, Poštanska marka BiH posebnog izdanja je nosila sliku Edine Selesković a 2013. godine Edina je dizajnirala i dres BH košarkaške reprezentacije i sve navijačke rekvizite. Edina je osnivač i prvog programa Artist in Residence u Bosni i Hercegovini u ateljeu Ismeta Mujezinovića. Sa umjetnicom Marijom Lanas i astronauticom Nicole Stott pokrenula je i projekt Postcards to Space koji je 2018. godine omogućio djeci sa onkološkog i hematološkog odjela Dječije bolnice UKC-a u Tuzli da pošalju svoje radove i poruke na Međunarodnu svemirsku stanicu. Projekat Think Freedom koji je pokrenula iz grada Sarajeva je već 3 godina na europskoj turneji, a sljedeće godina putuje u Južnu Ameriku, Aziju, Australiju da bi svoju finalnu postavku imao u Njujorku 2022. godine.
Edina Selesković je dobitnik i niz nagrada kao što su Can Serrat Fellowship u Barseloni, Fellowship Gosce galerije u Austriji, Sculpture Space Fellowship u Njujorku i Fellowship Sam i Adele Golden fondacije u Njujorku, te tako postala jedina umjetnica koja je dobila obje ove prestižne nagrade i za slikarstvo i za skulpturu. Ona je i motivator i čest govornik na konferencijama čija je tema uloga kulture u društvu, kao što su Weekend Media Festival, OPEN Fest, STEPS konferencije i CEO konferencije. Ona je i jedan od osnivača, te direktorica projekta SuperŽena, kao i Festivala savremene žene koji okuplja uticajne žene iz cijeloga svijeta i promoviše pozitivne priče uspjeha.
Edinin život je predmet pisanja mnogih časopisa, TV i radio emisija i dokumentarnog filma “Edinina priča” VoATV. Mnogobrojni planirani projekti Edinu vode diljem Europe, ona živi i radi u Njujorku, Sarajevu i Tuzli.

Speciality:umjetnica BiH/ USA